Aldespy-Publicacions

Aldespy-Publicacions

dissabte, 14 de novembre del 2015

VINYES d'OLIVARDOTS




EL CELLER
En terres de gresa, al bell mig de suaus turons, on impera el silenci i la vista es perd albirant els ceps, neix Vinyes d’Olivardots.
Carme Casacuberta, llicenciada en ciències químiques i enòloga, junt amb el meu marit Antoni Pena, enginyer industrial, tot dos apassionats del vi, enamorats de la natura i moguts per la il·lusió, l’any 2002 iniciem el nostre projecte al terme de Capmany (Alt Empordà): elaborar grans vins amb la màxima expressió del seu terrer.


Dins d’un paratge únic i envoltat per 4 hectàrees de vinya, l’any 2006 es construeix el celler, de línies senzilles i modernes, pensat per treballar amb l’ajut de la gravetat, incorporant tècniques modernes però conservant els sistemes de treball de les arrelades tradicions.


LES VINYES
Vinyes d’Olivardots te 7 hectàrees de vinya en propietat:
Les 4 has. que es troben dins de la finca van ser plantades a l’any 2002 amb Garnatxa negre, Syrah i Cabernet Sauvignon, i seguidament en la cerca de varietats autòctones es van adquirir 3 has. més de vinyes velles de Samsó de entre 50 i 100 anys.

L’any 2010 s’incorporen les finques de varietats blanques. Garnatxa blanca, Garnatxa roja i samsó blanc, totes elles propies de l’Empordà i d’entre 80 i 110 anys.
En les noves plantacions vam optar pel sistema de conducció en lira amb uns objectius molt clars: desenvolupar major superfície foliar del cep, millorar la exposició al sol de les baies per a obtenir una maduració completa del raïm. Així mateix la planta es manté airejada minimitzant el risc d’enfermetats fúngiques, el que ens permet treballar la vinya de la forma més ecològica possible.

Amb un específic pla de poda i aclareix en totes les vinyes obtenim produccions molt limitades que permeten al raïm expressar el seu terrer i omplir els nostres vins de personalitat.

Preocupats per la vinya, cerquem tot allò que dona la qualitat al producte i que respecte al màxim la natura.

LES TERRES
Les nostres vinyes creixen en els diferents tipus de sòls que podem trobar a L’Empordà, destacan les terres granítiques, àcides i pobres en materia orgànica.

Gresa: Terreny sorrenc amb granit meteoritzat. És el terrer de la finca Olivardots, el qual ha donat nom al nostre primer vi, aportant-li elegància i gran complexitat aromàtica.

Pissarra (Licorella): Localitzada a les zones amb vinya amb més altitud de l’Empordà, aproximadament uns 200m respecte el nivell del mar. Aporta molta mineralitat als raïms obtinguts.
Sorra: En ella hi trobem la vinya més vella de Carinyena, de 100 anys d’edat. Finura, delicadesa i elegància dels vins obtinguts.


Al·luvial: Es troba a la zona més plana, centre de la comarca, lleugerament inclinada cap al sudest. És una terra formada pels dipòsits al·luvials, rica en còdols i de textura llimosa, on s’extenen les vinyes velles de les varietats blanques.


Els nostres vins són fruit d’un rigorós treball a la vinya i una combinació de les noves tecnologies amb el mètodes més tradicionals al celler.

A Vinyes d’Olivardots art i natura es conjuguen per obtenir vins amb una personalitat pròpia, que buscquen l’equilibri amb l’elegància, que volen mostrar l’essència de la terra i de la seva gent.

VEREMA

La verema es fa manualment en petites caixes de 10 kg, el que ens permet seleccionar els millors raïms de cada cep.

Després d’un temps de maceració en fred (2-4ºC) en càmara frigorífica, es fa el destriament gra a gra en una taula de tria manual que ens facilita eliminar les baies dolentes, panses i tots els elements indesitjables.



ELABORACIÓ I CRIANÇA



Només els grans de raïm sans i collits a plena maduració es vinifiquen a les diferents tines de inox (de volums entre 1000 i 6000 l.) i als foudres de roure francès (de 4000 l.) que ens permeten fer una elaboració adaptada per varietats i parcel·les.






Després d’una maceració llarga i un premsat suau i respectuós, els vins es passen per gravetat a les botes de roure francès, dins una sala soterrada i climatitzada, on faran la fermentació maloláctica, remourem les seves lies (bâtonnage) i esperarem entre 16-18 mesos a que s’integrin els diferents matisos que ens aporten la terra, la vinya i les fustes nobles.


ELS VINS

FINCA OLIVARDOTS - VERMELL

Varietats: 60% Syrah, 15% Garnatxa, 15% Cabernet Sauvignon i 10% Samsó.
Sòls i Vinyes: Vinyes joves de Syrah, Garnatxa i Cabernet Sauvignon de 10 i 15 anys i Samsó de vinyes velles. Totes elles situades a la plana de la regió, a una altitud de 90-100 metres del nivell del mar, en terrers de còdols, sorra i granit.
Verema: Recol·lecció manual en caixes de 10 Kg, realitzant una primera selecció de raïms a la vinya i una segona gra a gra al celler.
Elaboració i criança: Premaceració en fred (4ºC), fermentació independent dels raïms de cada parcela a temperatura controlada de 26ºC i premsat amb premsa vertical a molt baixa pressió.
Criança de 10 mesos en bótes de segon i tercer any de roure francès i gra fi.
Nota de tast
Color cirera intens.
Cireres, baies vermelles, espècies dolces i fumats que es complementen amb aromes de regalèssia, rosa i làctics que recorden el iogurt cremós.
En boca és equilibrat, fruitós amb gran expressió dels aromes de cirera i balsàmics que acompanyen uns tanins sedosos fins un final llarg i persistent.


FINCA OLIVARDOTS – BROC AMFORA

Varietats: 50% Lledoner roig, 30% Garnatxa blanca, 20% Macabeo.
Sóls i vinyes: Aquest vi ha estat elaborat amb raïms de varietats autóctones que procedeixen de vinyes velles de 80 anys, situades a la zona mes plana de la regió, a uns 100 metros del nivell del mar, on el terrer està format per còdols, sorra i granit.
Viticultura: Practiquem una viticultura tradicional amb el màxim respecte per la natura, enfocant els nostres esforços a obtenir raïms que expressin el caràcter e identitat de la nostra terra.
Vinificació: Recol·lecció manual en caixes de 10 kg.
Maceració pel·licular seguida de  fermentació i criança en àmfores de terrissa de 700 lit durant 4 mesos.

Nota de tast
Excel·lent bouquet de flors blanques, préssec, herbes mediterrànies i amb notes minerals que recorden el guix.
En boca és rodó, sedós, fruitós amb una viva acidesa que ens ofereix un llarg i fresc recorregut.
Un vi blanc fragant, fresc i mineral.


BLANC DE GRESA

Varietats:
 Vi blanc elaborat amb varietats autòctones de l’Empordà: Garnatxa blanca 50%, Garnatxa roja 25% i Samsó blanc 25%.
Sòls i Vinyes:
 Les tres varietats provenen de dues finques de vinyes velles, de 90 i 110 anys, situades en la zona més plana de la regió on el terrer és al·luvial format per còdols i sorra.
Viticultura:
 Practiquem viticultura tradicional amb el màxim respecte per la natura, fent tot el que calgui per que els raïms expressin el caràcter e identitat de la nostra terra.
Verema i Elaboració:
 Verema manual en petites caixes de 10 kg fent premaceració en fred (2-4ºC) en cambra frigorífica i posterior maceració pel·licular.
Les garnatxes han estat fermentades i criades durant vuit mesos en bótes noves de roure francès de 500 l, realitzant remogut de les lies (bâttonage) un cert període de temps. La Carinyena blanca s’ha vinificat en tina de inox a baixa temperatura romanent junt amb les seves lies fins a l’assamblatge.
El nostre objectiu es obtenir la millor expressió de cada varietat.
Nota de tast
Color groc brillant.
Nas intens i complex, fruita madura, fruits vermells, cítrics i tocs d’espècies. En la seva evolució apareixen suaus notes de fonoll, lleugers torrats i un mineral calcari.
En boca combina potencia i finor amb un final llarg, fresc, mineral amb bona acidesa i d’especiada persistència.
Un vi equilibrat, potent i amb aires mediterranis.



GRESA

Varietats:Garnatxa (32%), Samsó (Carinyena) (27%), Syrah (30%), Cabernet Sauvignon (11 %)
Sòls
Franc-arenós/granític (Gresa) (elegància): Garnatxa, Syrah i Cabernet Sauvignon, conduïts en sistema de lira per tal d’augmentar la superfície i exposició foliar, obtenir màxima funció fotosintètica i, per tant, una maduració completa del raïm.
Pissarra (mineralitat): Carinyenes velles amb produccions màximes de 1 kg/cep.
Verema:
Recol·lecció manual en caixes de 10 Kg, realitzant una primera selecció a la vinya i una segona gra a gra al celler.
Elaboració i criança:
Premaceració en fred (4ºC), vinificació amb fermentació combinada en tines de inox i foudres de roure francés, a una temperatura controlada de 26ºC i maceració llarga. Premsat amb premsa vertical a molt baixa pressió. Envelliment de 18 mesos en bótes bordeleses de roure francès, combinant gra fi i extrafi per obtenir més complexitat, i realçat pel remogut de les seves lies (bâtonnage) durant gran part de la seva criança.
Nota de tast
Nas amb aromes de fruita de bosc i prunes.
Notes minerals sobre un fons balsàmic, eucaliptus i herbes aromàtiques mediterrànies, i en evolució làctics que recorden al iogurt cremós.
El pas per barrica li aporta un suau aroma a praliné, records de sucre cremat i suaus notes torrades.
En boca és intens, untuós, golós, voluminós, afruitat, amb un taní polit, bon equilibri d’acidesa, concentrat i molt llarg.
Modern, estructurat i amb cos.
Un vi que, com en les anyades anteriors, expressa el terreny i el paisatge on es troben les seves vinyes.


VARIETALS DE TERRER


La col·lecció de vins Vd’O neix ercant una nova expressió de l’Empordà.
Cada gotim, cep, varietat i terra es comporten de manera diferent cada anyada.
Per això sota el nom de VARIETALS DE TERRER l’objectiu és seleccionar cada verema els millors raïms i finques buscant la màxima expressió de les varietats en els diferents terrers on es troben.
No hi ha res predeterminat, els vins podran ser diferents cada anyada però sempre la seva producció serà única, molt limitada i amb una ambició clara: finor, elegància, equilibri amb tanins sedosos i madurs associats a una gran expressió aromàtica.
L’etiqueta que vesteix cada ampolla ha estat pensada i dissenyada per identificar de diferents maneres la varietat i el seu terrer:
L’etiqueta de color gris fa referència al terrer de pissarra i la de color beige a la sorra.
El nom de cada vi és un número 1.07, 1.08, 2.08, 3.08 ….precedit de l’anagrama del celler Vd’O.
Els números 1, 2, 3… fan referència a la combinació de la varietat i el terrer, tot seguit de la seva anyada.
I finalment, a mesura que sorgeixin els vins d’aquesta col·lecció observareu que el quadrat que conte el número de cada vi tindrà un color diferent segons la varietat amb la qual s’hagi elaborat.
Esperem que quan tasteu cadascun d’aquests vins, gaudiu la màgia de sensacions que ens suggereix cada Vd’O.






Paratge Olivardots
17750 Capmany Girona- Spain








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada