Aldespy-Publicacions

Aldespy-Publicacions

dilluns, 19 d’octubre del 2015

CELLER BARBARA FORÉS

EL NOM

Amb el nom Bàrbara Forés, el matrimoni Carme Ferrer i Manuel Sanmartin ha volgut retre homenatge a la rebesàvia Bàrbara Forés nascuda a Gandesa el dia 7 de febrer de l’any 1828.



Bàrbara Forés, filla d’un marxant de vins (Rafael Forés) i d’una propietària agrària (Maria Figueras), era una persona de gran caràcter i va influir de forma decisiva en el seu fill Rafael. Així Rafael Ferrer Forés, farmacèutic i viticultor il.lustrat, va fer construir el celler de la casa pairal on a la darreria del segle XIX començà embotellar vi.


LES VINYES



La Terra Alta és una comarca arrecerada pels Ports de Beseit, la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls, envoltada per l’Ebre i els seus afluents el Matarranya i l’Algars i oberta a la Mediterrània. Com a comarca eminentment mediterrània, s’hi manifesten en tot el seu esplendor la triple simbologia del blat, l’olivera i la vinya. Si bé, doncs, ja és una comarca especialment apta per al conreu del raïm, Gandesa sobretot gaudeix d’una situació singular i de privilegi. La proximitat de les serres n’arrecera les vinyes del cerç i, alhora, la depressió de l’Ebre permet que hi arribi la bonança del garbí.
L’altitud oscil.la entre els 350 i els 600 metres sobre el nivell del mar i l’obertura de les terres de conreu hi fan possible un elevat nombre d’hores d’insolació. El nivell de pluges, escàs, no supera els 500 litres per m2 l’any.

Aquestes condicions úniques, en què es fan compatibles el rigor del clima continental i la bondat del clima mediterrani, han donat anomenada al vi que produeix aquesta comarca.   L' especificitat de les nostres vinyes les priva, en la seva ondulació, de l’embat del cerç, alhora que la seva especial disposició permet que el garbí les humitegi. És determinant, també, que la proximitat de les serres faci descarregar les pluges en aquesta banda de la comarca.

Sobre una superfície de 45 ha de les quals 22 són de vinya, la ubicació de les nostres finques per diferents partides del terme municipal de Gandesa ens ha permès combinar, en aquesta part privilegiada de la Terra Alta, l’altitud i l’orientació, les planes i els costers, les obagues i les solanes. Així, hem pogut aconseguir un raïm propi adaptat a les exigències i característiques de les diferents finques que cultivem.

En el cultiu de les vinyes utilitzem només adobs orgànics i productes naturals.

La verema es duu a terme en el moment més adequat, tenint en compte la finca, el raïm i el vi a obtenir i es fa manualment en caixes per tal que el raïm arribi al celler sencer i en condicions òptimes. Una de les operacions que requereix més esforç és la determinació del moment de la verema i la selecció que fem a la vinya, ja que és el raïm, reflex del seu entorn, el que aporta a cada verema les singularitats de l’anyada.



EL CELLER


En la important reforma del celler de l’any 1994, l’adaptació de l’edifici a les exigències actuals, s’ha fet seguint la filosofia del respecte per la manera de fer tradicional.


A la zona d’elaboració, les petites dimensions de les tines permeten tractar separadament cadascun dels raïms en funció de la vinya d’origen. La criança dels vins la fem en les diferents sales de la planta baixa de l’edifici i en els antics trulls del celler que s’han acondicionat per a acollir les bótes de roure.



Recerques recents ens han fet saber que la casa pairal i el celler construïts per Rafael Ferrer Forés entre els anys 1898 i 1900 són obra de l’eminent arquitecte tarragoní Ramon Salas Ricomà.

ELS VINS

Blanc Bàrbara Forés 2014





Blanc Jove de Garnatxa Blanca i Viognier

NOTA DE TAST: Color llimona pàl•lid amb reflexes acerats. Nas intens i fragant. Aromes de fruita blanca (pera), flors blanques (cirera, ametlla), herba fresca recent tallada i fenoll. Boca untuosa, carnosa, fresca.
MARIDATGE: Aus, arrossos, peix, marisc cru i al vapor.




Rosat Bàrbara Forés 2014





Rosat. Garnatxa Negra, Syrah i Carinyena.

NOTA DE TAST: Presenta un color robí intens i brillant. Aromes a fruits rojos carnosos com ara la grosella i la cirera. En boca podem apreciar-hi el seu gust i melositat, aportada per la garnatxa amb un final fresc i molt agradable.
MARIDATGE: Entrants amb un lleuger toc àcid (amanides), tonyina marinada, sardines, pernil, embotits, carns a la brasa, pasta amb verdures


Negre Bàrbara Forés 2012





Negre amb criança. Garnatxa Negra, Syrah i Carinyena.

CRIANÇA: En barriques de roure francès d’Allier de 300 litres de cabuda durant 12 mesos.
NOTA DE TAST: Vi de color roig intens amb rivets violacis. En nas s'hi troben cireres madures amb un fons de vainilla i un final balsàmic de romer i sotabosc. En boca es mostra carnosa, amb tanins madurs i gustosos. Vi rodó, d’un final llarg. Post gust lleugerament àcid i suau.
MARIDATGE: Carns roges a la brasa. Carn blanca rostida.



El Templari Bàrbara Forés 2013 / Varietat Morenillo





Negre de criança. Morenillo i Garnatxa Negra

CRIANÇA: 13 mesos en barriques de roure francès .
NOTA DE TAST: Color cirera intens. Aromes de fruita roja madura y fruits de sota bosc. En paladar es mostra equilibrat amb fruita madura i tanins suaus. Bona acidesa.
MARIDATGE: Fumats, especiats, plats amb especies (timó, romer)



El Quintà Bàrbara Forés 2013





Blanc 100% Garnatxa Blanca

ELABORACIÓ: Maceració pel·licular en fred durant 24 hores. La fermentació es va realitzar en barriques de roure francès d’Allier de 500 litres de cabuda i es va perllongar 20 dies. Criança a les mateixes botes, amb les mares, durant 6 mesos.
NOTA DE TAST: Color groc. Aroma a fruita madura, albercocs, cireres, herba fresca, floral. En boca equilibrat, gras i molt saborós.
MARIDATGE: Aus, lletó, peix gras condimentat, mariscos elaborats, abadejo, peix blau, arrossos



 

Coma d'En Pou Bàrbara Forés 2012





Negre de criança. Garnatxa Negra, Syrah i Cabernet Sauvignon.

CRIANÇA: En bótes de roure francès d’Allier de 300 litres durant 16 mesos.
NOTA DE TAST: Color cirera amb aromes de fruita madura, cireres en licor, fruites confitades, complex. Hi apareixen les herbes del sotabosc. En boca és carnós i saborós. Hi destaquen els tanins madurs.
MARIDATGE: Carns roges, caça, guisats complexes. En anyades més velles combina amb aus que revesteixen certa complexitat, embotit i guisats de vedella.






Celler Bàrbara Forés
Santa Anna, 28

43780 Gandesa (Tarragona)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada