Aldespy-Publicacions

Aldespy-Publicacions

dilluns, 26 d’octubre del 2015

CELLER ARCHÉ PAGÈS



HISTORIA



Cinc generacions de viticultors, al cor de l'Alt Empordà, la família Arché Pagès fa més d'un segle que treballa i estima la vinya. De 2004 ençà, elaboren vins propis de singular personalitat.

Fer vi a Capmany, on s'estén la seva propietat, és tot un repte. La distinció s''assoleix amb un control absolut de tot el procés. De la poda fins a la verema, del celler a l'embotellament. La mirada sensible i experta de la família té cura que el producte arribi al mercat amb exigència i qualitat.



LA VINYA

Capmany, país de ceps i cellers. Les vinyes formen part d’aquest terme situat a l’extrem nord-oriental de Catalunya, vora del Pirineu i proper a la Mediterrània, regió vinícola amb Denominació d’Origen Empordà. 



Les varietats que la família cultiva en les 14 hectàrees de vinya pròpia són: garnatxa negra i blanca, carinyena, Macabeu, syrah, cabernet sauvignon i merlot.

Màxima cura i respecte pel medi. Agricultura basada en l’estima a la natura. Per això, es realitza un gran part del treball manualment. 



La tramuntana és el tret climàtic que defineix aquest territori. Vent net i sec que propicia transparències en el cel i arrels fermes a la terra.

Quant a la tipologia del terreny, sòl granític, àcid i pobre, eixut i ressec per la manca d’abundosa pluja. Tot plegat condiciona un vinya de baix rendiment. Tanmateix, una producció de qualitat.

EL CELLER



Collita a mà i sense semal. La recol•lecció es duu a terme delicadament en petites caixes de 12 kg. El raïm arriba al celler intacte i sa, havent-lo destriat a la pròpia vinya. La verema es realitza quan cada varietat arriba al seu punt òptim de maduració. 



Emoció, sensibilitat, tècnica i cupatge. La tradició no està renyida amb la modernitat. Així, en els processos d’elaboració s’empra maquinària d’última generació. Cada parcel•la es consigna en cisternes separades, dipòsits d’acer inoxidable de petita capacitat. 


La vinificació es realitza amb un minuciós control de temperatura. La classificació inicial per terrers i qualitats facilitat les labors del cupatge.

L’Art del vi. La darrera fase és la del repòs i el silenci. L’obligada criança es fa en bótes de roure francès. El temps de permanència en barrica ve determinat pel tast de l’enòleg. Només quan supera l’expectativa creada, el vi s’embotella. Els vins es clarifiquen i es filtren lleugerament: hom vol servar-ne l’aroma i l’estructura pròpies, la identitat original. L’embotellament es realitza a la mateixa propietat. La sala de criança jau soterrada 3 metres ensota, amb un sistema de control de temperatura i humitat que en garanteix l’estabilitat. Aquí, cada ampolla adquireix el segell personal, el caràcter d’edició limitada.



ENOTURISME



Vi per beure i vi per viure.

Res millor per comprendre i assaborir un vi que trepitjar, conèixer i gaudir el territori on s’elabora.  La nostra proposta és fer del tast una experiència personalitzada, sempre de la mà del propi viticultor. Ell us guiarà entre els ceps per constatar-ne la disposició, la qualitat del sòl, l’afectació del clima. Ell mateix us demostrarà fins a quin punt tot el paisatge cap dins d’una ampolla, concentrat.

Fem visites programades amb possibilitat de conèixer l’entorn, el municipi i l’Albera, Paratge Natural d’Interès Nacional amb vestigis prehistòrics (dòlmens), medievals (Castell de Requesens, Sant Quirze de Colera) i una geografia que enllaça el mar amb el pla i la muntanya, l’essència de l’Empordà. Ben a la vora de la capital, Figueres (Museu Dalí, Castell de Sant Ferran), de Cap de Creus i de la Badia de Roses.


Disposem d’una sala amb vistes espectaculars sobre la propietat, ideal per al tast dels vins Arché-Pagès i adaptable per a presentacions, àpats, celebracions, cursos d’introducció a l’enologia, aplecs familiars, actes d’empresa…, amb capacitat per a 22 persones.

ELS VINS

SÀTIRS BLANC 2013

VARIETATS:
100 % Macabeu
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
27 anys
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 21 dies a 13ºC. Leugera clarificació i filtració
CRIANÇA:
2 mesos en dipòsit inox. amb les seves lies fines

SÀTIRS ROSAT 2013

VARIETATS:
Garnatxa negra (70%), Cabernet sauvignon (20%) i Syrah (10%)
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Entre 5 i 15 anys
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 18 dies a 13ºC. Lleugera clarificació i filtració.
CRIANÇA:
2 mesos en dipòsit inox. amb les seves lies fines

SÀTIRS NEGRE 2009

VARIETATS:
Garnatxa negra (43%), Cabernet sauvignon (30%) i Carinyana (27%)
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Entre 8 i 23 anys
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 10 dies a 27ºC. Maceració de 23 dies amb dos remuntatges diaris. Lleugera clarificació i filtració.
CRIANÇA:
6 mesos en barriques de roure Francès amb les seves mares.

CARTESIUS BLANC 2013

VARIETATS:
100 % Garnatxa blanca
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
la Mina (2006)
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 21 dies a 13ºC en bòtes de roure Francés noves de 500 litres. Lleugera clarificació i filtració
CRIANÇA:
5 mesos en botes de roure Francès amb les seves mares.

CARTESIUS NEGRE 2009

VARIETATS:
Garnatxa negra (56%), Merlot (30%) i Cabernet sauvignon (14%)
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Entre 15 i 25 anys
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 10 dies a 27ºC. Maceració de 26 dies amb dos remuntatges diaris. Lleugera clarificació i filtració.
CRIANÇA:
10 mesos en barriques de roure Francès amb les seves mares.

BONFILL 2008

 VARIETATS:
Garnatxa negra (62%), Carinyena (28%) i Cabernet sauvignon (10%)
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Entre 22 i 62 anys
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya i en el celler.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 10 dies a 27ºC. Maceració de 28 dies amb dos remuntatges diaris. No clarificació ni filtració.
CRIANÇA:
15 mesos en barriques de roure Francès noves amb les seves mares.

ULL DE SERP - MACABEU 2012

VARIETATS:
100% Macabeu
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Finca la Closa (1989).
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Maceració prefermentativa de 3 hores. Fermentació durant 22 dies a 13ºC en bòtes de roure de 300 litres. Lleugera filtració i clarificació
CRIANÇA:
6 mesos en barriques de roure Francès de 300 litres amb les mares


ULL DE SERP - GARNATXA NEGRA 2011

VARIETATS:
100 % Garnatxa negra
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Finca la Cumella (1991).
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya i selecció al celler.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 11 dies a 23ºC. Maceració de 28 dies amb 4 pigeages diaris. No clarificació ni filtració.
CRIANÇA:
16 mesos en barriques de roure Francés de 500 litres amb les mares.






C/Sant Climent-17750 Capmany-Girona  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada