Antoni Canals Nadal és l'hereu d'una
nissaga del Penedès dedicada al món del vi. El 1986 va fundar,
juntament amb els seus fills Joan Miquel i Imma Canals Bosch, la cava
familiar que porta el seu nom. Actualment l'empresa està dirigida
per aquesta següent generació, que ha mantingut la idea inicial,
així com la passió pel vi i el cava.
Sempre em treballat amb percentatges alts de xarel·lo en els nostres vins base, ja des dels vuitanta. Val a dir que cada vegada em anat polint-ne l’elaboració i em anat introduint variants, la darrera l’any 2000 amb la fermentació en bótes de xarel·lo provinent de vinya vella per l’elaboració del Brut Cupada Selecció.
A l’actualitat Canals Nadal segueix essent una cava petita, a on les coses les pensem molt i les executem en família sota criteris d’empresa, però amb respecte i harmonia vers els nostres clients i amics.
ELS CAVAS
CUPADA SELECCIÓ
GRAU ALCOHÒLIC 12 % vol.
VARIETATS 50% Macabeu, 40% Xarel·lo i 10% Parellada
ELABORACIÓ El tret principal d’aquest cava és la fermentació i criança sobre la mare de fermentació en bóta del Xarel·lo d’aquest ensamblatge. Aquestes bótes, dels millors roures, es renoven totes cada any. L’estada en cava mínima està en 20 mesos.S’elabora en ampolles de 75cl i 150 cl.
TAST La presència del Xarel·lo fermentat i criat en bóta dóna a aquest cava una personalitat especial. El color és groc pallós, amb una bombolla petita i molt cremosa. L’aroma és complex, les aromes de coco i vainilla de la criança en bóta es barregen amb les fruites blanques i carnoses (préssec, poma) així com notes florals de pètal de rosa. El paladar és golós, molt untuós i llarg. La fi de boca té una gran harmonia i elegancia
GASTRONOMIA Consumir a 6-8 ºC. La particularitat d’aquest cava fa que combini bé amb foies, carns blanques o formatges cremosos
GRAN VINTAGE
GRAU ALCOHÒLIC 12 % vol.
VARIETATS 40% chardonnay fermentat i
criat 5 mesos en bótes de roure francès, 30% macabeu i 30%
xarel·lo.
ELABORACIÓ Criança a les caves de més
de 18 mesos. Creat per celebrar el vint-i-cinquè aniversari de
Canals Nadal (1986-2011)
TAST Groc palla, brillant. Nas net,
intens, amb notes de chardonnay madur, floral i fruitat, amb records
tropicals. En boca és una combinació discreta de les notes de
pastisseria fina amb les especies de la fusta. L’acidesa en boca
està equilibrada per la elegant cremositat, que aporta aquest
assamblatge
GASTRONOMIA Servir entre 6 i 8 ºC.
Marida amb marisc, peixos al forn o en papillotte així com amb
arroços de peix
BRUT ROSE
GRAU ALCOHÒLIC 12 % vol.
VARIETATS Monovarietal de Trepat
ELABORACIÓ El vi base s’obté per
maceració de 6 hores amb la pellofa i fermentació a baixa
temperatura. La criança d’aquest cava és de 10 a 18 mesos. La
addició de licor al final del procés és sols per equilibrar el
cava
TAST Color roig violaci, brillant. La bombolla petita i
d’aspecte cremós. En nas predomina la fruita vermella (caramel de
maduixa, mora). La estructura en boca és consistent, rodó, amb la
presència tàctil justa de carbònic en boca. El final de boca ens
evoca la fruita roja fresca
GASTRONOMIA Consumir a 5-7ºC. Aquest
cava rosat combina molt bé amb arrossos, pastes i també amb
pastissos de fruites
GRAN RESERVA BRUT NATURAL
GRAU ALCOHÒLIC 11,5 % vol.
VARIETATS 50% macabeu, 40% xarel·lo i
10% parellada
ELABORACIÓ Criança sobre la mare de
fermentació de més de 42 mesos. No s’afegeix sucre en el licor
d’expedició en el degollament
TAST Color groc palla. Les aromes que
predominen en aquest cava són de criança (pastisseria, praliné, pa
sec) sobre un fons de fruita en confit (poma al forn, albercoc sec).
La boca és fina, amb un sotil equilibri entre acidesa i dolçor
GASTRONOMIA Consumir entre 7-9 ºC.
Combina be amb carns al forn. També amb pasta seca de pastisseria
(pasta de full, carquinyolis, neules)
BRUT NATURAL RESERVA
GRAU ALCOHÒLIC 11,5 % vol.
VARIETATS 45% Macabeu, 40% Xarel·lo i
15% Parellada
ELABORACIÓ Més de 30 mesos de criança
sobre la mare de fermentació. No s’afegeix sucre en el
degollament. S’elabora en ampolles de 75 cl i també de 150 cl.
TAST Color groc palla, brillant. Les
aromes canviants que van apareixent a la copa evoquen les fruites
madures i confitades (poma al forn, codony, préssec) amb notes de
criança (pastisseria fina, vainilla). En boca és ample i
estructurat, amb les bombolles esclatant suaus sobre la llengua. Fi
de boca elegant i distingit
GASTRONOMIA Consumir a 7-9ºC. Aquest
és un cava ideal per seguir tot un àpat
BRUT RESERVA
GRAU ALCOHÒLIC 11,5 % vol.
VARIETATS 45% Macabeu, 40% Xarel·lo i
15% Parellada
ELABORACIÓ Criança de 18 a 30 mesos.
En aquest cava es fa la justa addició de licor per arrodonir un gran
ensamblatge
TAST Aquests dos anys de repòs
confereixen una gran harmonia, tant en nas com en boca. Les aromes
són un perfecte equilibri entre fruites, flors i les aromes
complexes de la criança sobre la mare de fermentació. El predomini
de sensacions fresques en boca es complementa amb un esclat de
bombolles que pessigollegen la llengua
GASTRONOMIA Consumir entre 6 i 8 ºC.
És un cava molt combinable, tant per aperitius com per a pasta,
permet el maridatge amb carn d’au sense salses
BRUT
GRAU ALCOHÒLIC 11,5 % vol.
VARIETATS 40% Macabeu, 40% Xarel·lo i
20% Parellada
ELABORACIÓ Criança de 10 a 21 mesos.
Adició de licor d’expedició al final del procés per aportar la
quantitat de sucre necessari per equilibrar el cava, al voltant de 8
g/l
TAST Aquest cava es caracteritza per la
seva finura aromàtica, amb aromes a fruites carnoses i d’arbre
(poma, pera, préssec). La suavitat en boca li confereix una gran
elegancia
GASTRONOMIA Consumir entre 6 i 8 ºC.
Cava ideal per a aperitius i menjars lleugers
ELS VINS
Per l’elaboració dels nostres vins, s’utilitzen diferents varietats conreades en les terres del Penedès com són el cabernet sauvignon i el merlot per el negre i el xarel·lo fermentat en barrica pel blanc.
En l’elaboració d’aquest vins s’ha tingut molt en compte el temps en barrica per donar-li els aromes que proporcionen les fustes de roure.
Pel blanc del Penedès s’utilitzen les varietats de xarel·lo i macabeu.
VINS NEGRES
NEGRE CRIANÇA
GRAU ALCOHÒLIC 13 % vol.
VARIETATS Merlot (com a varietat predominant) i Cabernet Sauvignon ELABORACIÓ La maceració es perllonga més que la fermentació alcohòlica, a la fi d’hivern el vi passa a criar-se en bóta de roure durant un any. A la primavera del segon any s’embotella i després d’un període d’afinament està prest per beure. Aquests vins solen millorar en ampolla almenys durant 2-3 anys, període després del qual mantenen les seves característiques un mínim de 5 anys més
TAST Color intens, les aromes varietals especiades, fruita madura i sotabosc (tòfona) es combinen amb notes de vainilla i coco fruit de la criança. En boca presenta un taní melós i rodó; que no deixa arestes i confereixen al vi un final de sensacions llarg i agradable
GASTRONOMIA Consumir a 17-19 ºC. Marida bé amb tot tipus de carns vermelles, ideal si és de caça i company perfecte de formatges curats
ULL DE LLEBRE (TEMPRANILLO)
GRAU ALCOHÒLIC 11,5 % vol.
VARIETATS Monovarietal d’Ull de llebre (tempranillo)
ELABORACIÓ Vinyes velles, verema en la seva maduresa plena. Macerat durant tota la fermentació, es conserva en bóta 4 mesos després de la fermentació malolàctica i s’embotella a la primavera. El vi conserva el seu caràcter durant dos anys com a mínim
TAST Roig picota, aroma intens a fruites vermelles amb notes florals. En boca és un vi intens, amb bon bon equilibri de sensacions i una tanicitat suau
GASTRONOMIA Consumir entre 15 i 18 ºC. Acompanya bé formatges fins, carns estofades o paelles amb carn. També peix fet amb salses
VINS BLANCS
XAREL·LO
GRAU ALCOHÒLIC 11,5 % vol.
VARIETATS Monovarietal de xarel·lo,
vinya vella
HISTORIA Aquest xarel·lo prové de la
Vinya del Bessó. Aquesta vinya es replantà cap al 1950 tot i que hi
ha una part dels ceps que són del 1937-40. La vinya està situada al
costat del torrent de les Tarumbes, amb una lleugera pendent a nord,
cap el torrent. El sol és al·luvial, franc argilós i calcari, amb
petits nòduls de guix.
ELABORACIÓ Fruit d’aquesta vinya
neix el Xarel·lo Vinya del Bessó, fermentat a baixa temperatura en
dipòsits inerts, amb resuspensió de les mares fins a la segona
setmana de febrer, en que s’ha clarificat i embotellat el 10 de
març.
TAST És un vi pàl·lid, amb reflexos
suaus. Al nas és potent, amb llarg i canviant recorregut. Des de la
nota a fruita tropical fins a les fruites d’os típiques de la pell
madura del xarel·lo. En boca és dens però manté la frescor amb
una acidesa present que indueix la salivació.
GASTRONOMIA El període òptim de
consum es pot allargar varis anys, es un vi que anirà canviant al
llarg del temps i que defuig de l’estereotip dels vins anuals.
BLANC D’ANYADA
GRAU ALCOHÒLIC 12 % vol.
VARIETATS Macabeu i Xarel·lo en
proporcions semblants.
ELABORACIÓ El raïm es verema molt
madur, el most obtingut fermenta a baixa temperatura i s’embotella
abans de Nadal. Preserva les seves qualitats durant almenys dos anys
TAST Color groc pàl·lid, la
minimització de tractaments al vi fa que conservi una agradable
sensació d’espurneig en boca, així com les aromes de fruita
madura (préssec, plàtan). El pas de boca és melós, equilibrat i
persistent
GASTRONOMIA Consumir a 6-8 ºC. Per a acompanyar amanides,
arrossos, pasta, carns blanques o peix a la planxa
CANALS NADAL, S.L.
C/ PONENT, 2
EL PLA DEL PENEDES
BARCELONA (SPAIN)
Telf: +34 938 988 081
E-mail cava@canalsnadal.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada