Intens
2010 de Recaredo,
primer
cava biodinàmic de la història
L’Intens
Rosat 2010
de Recaredo és el primer
escumós biodinàmic
de tot l’Estat certificat amb el segell de garantia Demeter.
Recaredo va iniciar-se en l’agricultura biodinàmica el 2006 i,
quatre anys més tard, va certificar la totalitat de les 50 hectàrees
de vinyes en propietat situades a l’Alt Penedès. “L’aplicació
de la biodinàmica i la presentació d’aquest primer cava
biodinàmic no han estat un fi en si, sinó “una manera honesta i
transparent de relacionar-nos amb la natura per a aconseguir vins
summament qualitatius i expressius,
ambaixadors del territori d’on són originaris”, explica l’enòleg
i director de Recaredo Ton Mata.
La
biodinàmica és un sistema de cultiu agrícola que té com a
prioritat aconseguir l’equilibri
de l’ecosistema a la vinya
i el foment de les cadenes tròfiques naturals, tot defugint de l’ús
de productes químics. “Per suposat que tenim en compte les fases
lunars, però la biodinàmica no es redueix simplement a això; és
molt més complexa, molt més empírica. Per a nosaltres, és
fonamental la part biològica”, detalla en Ton Mata.
En
aquest sentit, la fitoteràpia a la vinya i la gestió de la coberta
vegetal espontània són essencials a la viticultura biodinàmica.
Mitjançant l’ús d’extractes
vegetals procedents de plantes medicinals
–com ara de camamilla, ortiga o cua de cavall, entre d’altres–
i aplicats a la vinya a gran escala, es reforça el cep i es controla
la presència de possibles fongs. D’altra banda, la
coberta vegetal
entre les fileres de ceps és un indicatiu de l’estat del sòl i
resulta necessària per a esponjar el terra, regular la retenció i
drenatge de l’aigua (essencial en un cultiu de secà com el que
practiquem) i fomentar la flora i fauna pròpies de l’ecosistema.
La
voluntat de col·laborar amb els cicles de la natura seguint els
principis de la biodinàmica porta a Recaredo a “l’essència dels
masos”. Per aquest motiu, l’equip i la família Recaredo també
elaboren oli d’oliva verge extra i planten als camps en guaret
cigrons de la varietat “cigronet de l’Anoia”, una planta
lleguminosa que fixa de manera natural el nitrogen al terrra i rvita que s'hagin de fer abonades amb ferilizants quimics que salinitzen la terra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada