Aldespy-Publicacions

Aldespy-Publicacions

dimecres, 4 de desembre del 2013

INTENS 2010 de Recaredo, primer cava biodinàmic de la història






Intens 2010 de Recaredo,
primer cava biodinàmic de la història



L’Intens Rosat 2010 de Recaredo és el primer escumós biodinàmic de tot l’Estat certificat amb el segell de garantia Demeter. Recaredo va iniciar-se en l’agricultura biodinàmica el 2006 i, quatre anys més tard, va certificar la totalitat de les 50 hectàrees de vinyes en propietat situades a l’Alt Penedès. “L’aplicació de la biodinàmica i la presentació d’aquest primer cava biodinàmic no han estat un fi en si, sinó “una manera honesta i transparent de relacionar-nos amb la natura per a aconseguir vins summament qualitatius i expressius, ambaixadors del territori d’on són originaris”, explica l’enòleg i director de Recaredo Ton Mata.

La biodinàmica és un sistema de cultiu agrícola que té com a prioritat aconseguir l’equilibri de l’ecosistema a la vinya i el foment de les cadenes tròfiques naturals, tot defugint de l’ús de productes químics. “Per suposat que tenim en compte les fases lunars, però la biodinàmica no es redueix simplement a això; és molt més complexa, molt més empírica. Per a nosaltres, és fonamental la part biològica”, detalla en Ton Mata.


En aquest sentit, la fitoteràpia a la vinya i la gestió de la coberta vegetal espontània són essencials a la viticultura biodinàmica. Mitjançant l’ús d’extractes vegetals procedents de plantes medicinals –com ara de camamilla, ortiga o cua de cavall, entre d’altres– i aplicats a la vinya a gran escala, es reforça el cep i es controla la presència de possibles fongs. D’altra banda, la coberta vegetal entre les fileres de ceps és un indicatiu de l’estat del sòl i resulta necessària per a esponjar el terra, regular la retenció i drenatge de l’aigua (essencial en un cultiu de secà com el que practiquem) i fomentar la flora i fauna pròpies de l’ecosistema. 

La voluntat de col·laborar amb els cicles de la natura seguint els principis de la biodinàmica porta a Recaredo a “l’essència dels masos”. Per aquest motiu, l’equip i la família Recaredo també elaboren oli d’oliva verge extra i planten als camps en guaret cigrons de la varietat “cigronet de l’Anoia”, una planta lleguminosa que fixa de manera natural el nitrogen al terrra i rvita que s'hagin de fer abonades amb ferilizants quimics que salinitzen la terra.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada