Aldespy-Publicacions

Aldespy-Publicacions

dilluns, 26 d’octubre del 2015

CELLER ARCHÉ PAGÈS



HISTORIA



Cinc generacions de viticultors, al cor de l'Alt Empordà, la família Arché Pagès fa més d'un segle que treballa i estima la vinya. De 2004 ençà, elaboren vins propis de singular personalitat.

Fer vi a Capmany, on s'estén la seva propietat, és tot un repte. La distinció s''assoleix amb un control absolut de tot el procés. De la poda fins a la verema, del celler a l'embotellament. La mirada sensible i experta de la família té cura que el producte arribi al mercat amb exigència i qualitat.



LA VINYA

Capmany, país de ceps i cellers. Les vinyes formen part d’aquest terme situat a l’extrem nord-oriental de Catalunya, vora del Pirineu i proper a la Mediterrània, regió vinícola amb Denominació d’Origen Empordà. 



Les varietats que la família cultiva en les 14 hectàrees de vinya pròpia són: garnatxa negra i blanca, carinyena, Macabeu, syrah, cabernet sauvignon i merlot.

Màxima cura i respecte pel medi. Agricultura basada en l’estima a la natura. Per això, es realitza un gran part del treball manualment. 



La tramuntana és el tret climàtic que defineix aquest territori. Vent net i sec que propicia transparències en el cel i arrels fermes a la terra.

Quant a la tipologia del terreny, sòl granític, àcid i pobre, eixut i ressec per la manca d’abundosa pluja. Tot plegat condiciona un vinya de baix rendiment. Tanmateix, una producció de qualitat.

EL CELLER



Collita a mà i sense semal. La recol•lecció es duu a terme delicadament en petites caixes de 12 kg. El raïm arriba al celler intacte i sa, havent-lo destriat a la pròpia vinya. La verema es realitza quan cada varietat arriba al seu punt òptim de maduració. 



Emoció, sensibilitat, tècnica i cupatge. La tradició no està renyida amb la modernitat. Així, en els processos d’elaboració s’empra maquinària d’última generació. Cada parcel•la es consigna en cisternes separades, dipòsits d’acer inoxidable de petita capacitat. 


La vinificació es realitza amb un minuciós control de temperatura. La classificació inicial per terrers i qualitats facilitat les labors del cupatge.

L’Art del vi. La darrera fase és la del repòs i el silenci. L’obligada criança es fa en bótes de roure francès. El temps de permanència en barrica ve determinat pel tast de l’enòleg. Només quan supera l’expectativa creada, el vi s’embotella. Els vins es clarifiquen i es filtren lleugerament: hom vol servar-ne l’aroma i l’estructura pròpies, la identitat original. L’embotellament es realitza a la mateixa propietat. La sala de criança jau soterrada 3 metres ensota, amb un sistema de control de temperatura i humitat que en garanteix l’estabilitat. Aquí, cada ampolla adquireix el segell personal, el caràcter d’edició limitada.



ENOTURISME



Vi per beure i vi per viure.

Res millor per comprendre i assaborir un vi que trepitjar, conèixer i gaudir el territori on s’elabora.  La nostra proposta és fer del tast una experiència personalitzada, sempre de la mà del propi viticultor. Ell us guiarà entre els ceps per constatar-ne la disposició, la qualitat del sòl, l’afectació del clima. Ell mateix us demostrarà fins a quin punt tot el paisatge cap dins d’una ampolla, concentrat.

Fem visites programades amb possibilitat de conèixer l’entorn, el municipi i l’Albera, Paratge Natural d’Interès Nacional amb vestigis prehistòrics (dòlmens), medievals (Castell de Requesens, Sant Quirze de Colera) i una geografia que enllaça el mar amb el pla i la muntanya, l’essència de l’Empordà. Ben a la vora de la capital, Figueres (Museu Dalí, Castell de Sant Ferran), de Cap de Creus i de la Badia de Roses.


Disposem d’una sala amb vistes espectaculars sobre la propietat, ideal per al tast dels vins Arché-Pagès i adaptable per a presentacions, àpats, celebracions, cursos d’introducció a l’enologia, aplecs familiars, actes d’empresa…, amb capacitat per a 22 persones.

ELS VINS

SÀTIRS BLANC 2013

VARIETATS:
100 % Macabeu
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
27 anys
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 21 dies a 13ºC. Leugera clarificació i filtració
CRIANÇA:
2 mesos en dipòsit inox. amb les seves lies fines

SÀTIRS ROSAT 2013

VARIETATS:
Garnatxa negra (70%), Cabernet sauvignon (20%) i Syrah (10%)
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Entre 5 i 15 anys
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 18 dies a 13ºC. Lleugera clarificació i filtració.
CRIANÇA:
2 mesos en dipòsit inox. amb les seves lies fines

SÀTIRS NEGRE 2009

VARIETATS:
Garnatxa negra (43%), Cabernet sauvignon (30%) i Carinyana (27%)
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Entre 8 i 23 anys
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 10 dies a 27ºC. Maceració de 23 dies amb dos remuntatges diaris. Lleugera clarificació i filtració.
CRIANÇA:
6 mesos en barriques de roure Francès amb les seves mares.

CARTESIUS BLANC 2013

VARIETATS:
100 % Garnatxa blanca
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
la Mina (2006)
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 21 dies a 13ºC en bòtes de roure Francés noves de 500 litres. Lleugera clarificació i filtració
CRIANÇA:
5 mesos en botes de roure Francès amb les seves mares.

CARTESIUS NEGRE 2009

VARIETATS:
Garnatxa negra (56%), Merlot (30%) i Cabernet sauvignon (14%)
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Entre 15 i 25 anys
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 10 dies a 27ºC. Maceració de 26 dies amb dos remuntatges diaris. Lleugera clarificació i filtració.
CRIANÇA:
10 mesos en barriques de roure Francès amb les seves mares.

BONFILL 2008

 VARIETATS:
Garnatxa negra (62%), Carinyena (28%) i Cabernet sauvignon (10%)
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Entre 22 i 62 anys
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya i en el celler.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 10 dies a 27ºC. Maceració de 28 dies amb dos remuntatges diaris. No clarificació ni filtració.
CRIANÇA:
15 mesos en barriques de roure Francès noves amb les seves mares.

ULL DE SERP - MACABEU 2012

VARIETATS:
100% Macabeu
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Finca la Closa (1989).
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya.
ELABORACIÓ:
Maceració prefermentativa de 3 hores. Fermentació durant 22 dies a 13ºC en bòtes de roure de 300 litres. Lleugera filtració i clarificació
CRIANÇA:
6 mesos en barriques de roure Francès de 300 litres amb les mares


ULL DE SERP - GARNATXA NEGRA 2011

VARIETATS:
100 % Garnatxa negra
TERRER:
Sol granític
EDAT VINYES:
Finca la Cumella (1991).
VEREMA:
Manual en petites caixes. Selecció del raïm a la vinya i selecció al celler.
ELABORACIÓ:
Fermentació durant 11 dies a 23ºC. Maceració de 28 dies amb 4 pigeages diaris. No clarificació ni filtració.
CRIANÇA:
16 mesos en barriques de roure Francés de 500 litres amb les mares.






C/Sant Climent-17750 Capmany-Girona  

dimarts, 20 d’octubre del 2015

VINS DEL TROS


             VINS DEL TROS


Vins del Tros és el projecte engegat l’any 2009 per Joan Ramon Bada, enòleg, i Josep Arrufat, viticultor. Ambdós nascuts a Vilalba dels Arcs, amics des de la infància i apassionats per les vinyes i el vi de la seva terra.
L’objectiu que es van marcar des del principi va ser el de produir uns vins amb un marcat caràcter Terra Alta, aprofitant el potencial que ofereixen les vinyes velles de garnatxa blanca i garnatxa negra, les dos principals varietats tradicionals de la zona.
Per últim, a finals de 2012, s'incorpora a l'equip un altre apassionat de la cultura vitivinícola del nostre país, en Xavier Orobitg, buscant aportar la seva dilatada experiència professional en favor d'aquest il·lusionant projecte.




El nostre celler ocupa la planta baixa d’una de les cases pairals més emblemàtiques de Vilalba dels Arcs: casa “Granyena”.
Situada al vell mig del casc històric de la població i rodejada de carrers estrets i d’altres imponents edificacions amb façanes de pedra, aquesta casa ha estat lligada des de la seva construcció amb l’elaboració del vi, com ho demostren els “trulls” de pedra i de “cairons” existents.



En aquest sentit, el fet que tota l’edificació estigui completament rodejada per unes parets de pedra d’un gran gruix fa que en el seu interior es mantingui una temperatura gairebé homogènia durant totes les èpoques de l’any.



Pel que fa a l’elaboració i criança dels nostres vins, a Vins del Tros disposem, d’una banda, de barriques de roure francès amb una capacitat d’entre 225 i 500 litres, a més de disposar de diverses tines de roure francès de 4.000 litres cadascuna.



D’altra banda, també hem apostat decididament per la criança amb àmfores de fang, tant en vins negres com en blancs, amb l’adquisició de diversos d’aquests recipients que poden contenir entre 150 i 800 litres.



Per últim, també utilitzem una sèrie de dipòsits d’acer inoxidable d’una capacitat d’entre 1.000 i 5.000 litres.

LES VINYES

La Cirera

De les terrasses de panal d'aquesta parcel·la s'obté una gran part de la garnatxa blanca amb la que s'elabora el Te la dedico. A més, d'una de les dues planes de la finca s'obté el Syrah utilitzat pel cupatge de l'Ay de mi.
· Superfície: 5 hectàrees
· Sòl: Panal, Argilós

La Bassa

En les terrasses encarades a cerç d'aquesta finca es verema la part majoritària de la garnatxa negra per a l'Ay de mi.
· Superfície: 4 hectàrees
· Sòl: Argilós



La Valleta

D'aquesta finca dividida en dos planes s'obté, d'una banda, la garnatxa negra del Señora Carmen i, d'altra banda, una part de la garnatxa negra amb la que s'elabora l'Ay de mi.
· Superfície: 1,5 hectàrees
· Sòl: Panal



Pla de Pey

Dels ceps d'aquest pla d'aproximadament 75 anys d'edat s'obtenen els raïms de garnatxa blanca amb els quals s'elabora el Cent x Cent.
· Superfície: 1,5 hectàrees
· Sòl: Pedregós

La Novena

En aquest petit 'clos' de garnatxa blanca es verema una part important del raïm utilitzat per a elaborar el Te la dedico.
· Superfície: 0,5 hectàrees
· Sòl: Pedregós

ELS VINS


Cent X Cent

Vi elaborat únicament amb el varietal Garnatxa Blanca, procedent d’una vinya recuperada de més de 75 anys d'edat al terme municipal de Vilalba dels Arcs, veremada a mà, el Cent x Cent es caracteritza per ser un vi blanc amb criança aromàtic, original i amb molta personalitat.
Criança:
Envellit 4 mesos amb dipòsit d’inox amb les mares.
Producció:
D’aquest vi s’elaboren 2.500 ampolles.



Te la Dedico

Vi elaborat amb els varietals Garnatxa Blanca i Chenin Blanc procedent de les finques “la Novena” i “la Cirera”, vinyes d'entre 25 i 50 anys d'edat al terme municipal de Vilalba dels Arcs, veremades a mà amb caixes de 15kg.
Un vi que surt al mercat sense presses. Ha tingut el seu temps per conviure amb les seves lies i el seu temps per madurar i créixer en la seva ampolla.
Criança:
Envellit 3 mesos amb dipòsit d’inox amb les mares.
Producció:
D’aquest vi s’elaboren 6.000 ampolles.

Ay de Mi

Vi elaborat amb els varietals Garnatxa Negra i Sirah, procedent de les finques “la Bassa”, “la Valleta” i la “Novena”, a partir de vinyes d'entre 18 i 40 anys d'edat al terme municipal de Vilalba dels Arcs, veremades a mà amb caixes de 15kg.
Criança:
Envellit 12 mesos en bótes de roure francès de primer any, ha pres paciència en ampolla durant 2-3 mesos abans de la seva sortida del celler.
Producció:
D’aquest vi s’elaboren 12.000 ampolles.



Señora Carmen

Vi elaborat únicament amb el varietal Garnatxa Negra, procedent de la finca “la Valleta”, una vinya de 35 anys d'edat al terme municipal de Vilalba dels Arcs, veremada a mà, amb caixes de 15kg.
Criança:
Un cop elaborat, al Señora Carmen, se li dóna una criança de 12 mesos en bótes noves de roure francès de 225 litres i abans de sortir del celler reposa 3 mesos en l’ampolla.
Producció:
D’aquest vi s’elaboren 1.400 ampolles.



Lo Morenillo

Vi elaborat únicament amb el varietal quasi desaparegut Morenillo, procedent d’una vinya recuperada de més de 90 anys al terme municipal de Vilalba dels Arcs.
Trobareu, però, un vi amb un atípic color intens per a aquest varietal, donat que prové de vinyes molt velles amb un escassíssim rendiment per cep.
Criança:
Envellit 8 mesos un cinquanta per cent en bótes de roure francès de primer any i l'altre cinquanta per cent en àmfores.
Producció:
D’aquest vi s’elaboren 1.140 ampolles.



Tremenda

A partir de les vinyes de Samsó (Carinyena) de la finca “La Setena”, d'uns 50 anys d'edat i amb una producció d'entre 300-350 gr. per cep, neix el quart monovarietal de Vins del Tros: Tremenda.
Amb aquest vi, seguint la filosofia del celler, Vins del Tros segueix apostant de forma decidida pels monovarietals de les principals varietats autòctones del territori, com ha fet anteriorment amb la Garnatxa blanca, la Garnatxa negra i el Morenillo.
Criança:
Abans de la seva sortida al mercat, ha estat 14 mesos en bótes de roure francès.
Producció:
D’aquest vi s’elaboren 2.200 ampolles.



Brisat Garnatxa blanca Àmfora
Morenillo Àmfora


Aquests vins són elaborats a partir de dos de les varietats més tradicionals i representatives del terrer de Vilalba dels Arcs: la Garnatxa blanca i la Morenillo.
En particular, a partir de la Garnatxa blanca s'obté un vi blanc 'Brisat': un sistema de vinificació en desús amb el qual s'elaboraven antigament els vins blancs tradicionals del nostre territori, on es realitza la fermentació amb les pells del raïm, com si es tractés d’un vi negre.
D'altra banda, el vi negre està elaborat amb Morenillo: una varietat molt singular que es troba gairebé desapareguda a causa, d'una banda, del menyspreu que rebia antigament per la poca coloració que donava al vi, i en l'actualitat, en no tenir el reconeixement oficial dels estaments administratius.
Criança:
Envellits 5 mesos en àmfores, fet que ressalta la puresa i gran personalitat d'aquests dos vins.
Producció:
Del Brisat Garnatxa blanca Àmfora s'elaboren 712 ampolles, i del Morenillo Àmfora se n'elaboren 3.106.